Rengöring av fiskerullar Av Sven-Olof Brännström, Haparanda

Efter att jag tvättat många rullar med olika kvalitéer av lösningsmedel med olika bra resultat har jag kommit fram till att ultrarengöring är ett bra och miljövänligt sätt.

Jag har arbetat inom bilbranschen i över 50 år och använt allt ifrån trikloretylen, tinner, bensin, kristallolja samt en massa andra produkter. Dessa produkter är inget som man använder hemma i garaget eller i utrymmen som har dålig eller ingen ventilation. Så Jag har under ett flertal år sökt något sätt att rengöra rullarna på en miljövänligt sätt.

Min svärfar var urmakare och jag fick en gammal rengöringsapparat för klockor, men det skulle vara fyra olika vätskor som man skulle flytta över rengöringsobjekten och det blev alltför tidsödande och arbetsamt så han sa att jag skall ta kontakt med ett företag inom urbranschen som  kunde det om rengöring av små detaljer. De kunde inte garantera att ytbehandlingen av rullarna inte tog skada av ultraljudsrengöring, så det blev så att jag inte kom till skott på flera år.

Jag inhandlade en ultraljudstvätt och försökte med en blandning av vatten och "YES" (diskmedel), resultatet blev dåligt så jag ställde undan den och den fick ligga undanstökad i några år.

Så en dag när jag läste en artikel om rengöring med ultraljud bestämde jag mig för att göra ett nytt försök med avfettningsmedel utspätt med vatten. Nu blev resultat över förväntan.

Tider som Jag använder är för lackerade rullar 15-20 minuter och övriga rullar och reservdelar 60 - 120 minuter, temperatur ställer Jag på 40-50 grader. Jag har skaffat en större tvätt som tar 2-3 rullar och har fler inställningsmöjligheter men den enkla maskin som finns på bilden fungerar utmärkt.

Tänk på att kapslade kullager går ej att rengöra.

OBS! Rullar som är "ärgade" går ej att få bort rosten, men de blir rena.

Jag vill varna alla som tänker använda denna metod för rengöring rullar med dålig kvalité på ytbehandlingen.

Jag tvättade en Record 700, under lång tid (ca 30-45 min) den modell som har instansat No 700  och då lossnade färgen, men på 333, 444 och Cardinalrullarna så har det gått utmärkt.

Jag har provat många olika miljövänliga produkter och använder nu OK/Q8-as miljövänliga avfettningsmedel. Det fungerar säker med andra produkter. Efter att jag spolat av delarna med varmvatten och blåst dem torra sprayar jag dem med CRC 5-56 före hopsättning.

Jag tvivlar att det går att få dem lika rena med någon annan metod.

Klicka på bilderna för en förstoring.

Utrustningen som jag använde vid "Testet" är följande:
Före rengöring:
Efter rengöring:
Studera speciellt evighetsskruven, dreven samt märkningen hur rena de blivit.

Efter att rengjort ett tiotal rullar så provade jag att köra några drag samt en laxfluga i ca 8 minuter i ultraljudstvätten. Resultatet av laxflugan kan ses till höger och jag kan konstatera att den blev perfekt. Se bild.

Har Du tips eller åsikter om detta kontakta mig!

e-post till  Sven-Olof Brännström  info[at]rullola[dot]se